Update: Scroll naar beneden voor foto’s van Pleun’s bouwsel.

DELL Switching Power Supply  E 2700p-00 / A 2360p-00

230 V  16 Amp.   Sec. 12 Volt 220,5 Amp.  /  Sec. 12 Volt 196,7 Amp .

Bij de VERON afdeling 37 is momenteel een voeding verkrijgbaar, zoals boven, met de bijbehorende netconnector (IEC 320-C19 ) welke in tegenstelling tot de z.g. euro connectoren 16 Amp. mogen bedienen, dit geheel voor de somma van € 25,00. Voor dit bedrag krijg je een ,,beest’’ van een voeding welke zeer bruikbaar is voor de hobby, echter de voeding is standaard ingesteld op 12 Volt en niet zonder meer te verhogen naar 13,8 Volt omdat bij dit apparaat het zeer kritisch is, betreffende het ,,trippen’’ bij lagere of hogere spanningen en de veiligheid van de te voeden schakelingen in gevaar komt. Ik heb wel een paar mogelijkheden getest doch de voeding ,,tripte‘’ onmiddellijk, dus heb verdere pogingen gestaakt. Aansluiting primair is geen probleem, een kwestie van een degelijke netkabel 3 x 2 ½ mm2 aan de IEC connector (bijgeleverd) aansluiten en de boel is primair ,,klaar‘’ echter secundair is het een ander verhaal: er bevinden zich op de achterzijde, onder de ventilator resp. een aansluiting met 24 pinnen (waarover later meer) en hiernaast 2 x 2 dikke strippen gerekend vanaf het 24-polig chassisdeel: 2 strippen die negatief zijn en daarnaast 2 strippen die positief zijn dus – en + 12 Volt.

Het is niet de bedoeling dat hier op een of andere manier gaten in geboord worden omdat deze strippen uit meerdere printplaatlagen bestaan en als zodanig dan de voeding totaal onbruikbaar maken .

Ik heb hiervoor 2 stuks speciale aansluitconnectoren vervaardigd die over deze strippen geschoven kunnen worden wel met enige moeite want slecht contact is inbranden van de strippen, wat niet de bedoeling is. Ik zal hier een tekening van weergeven en ook de te gebruiken materialen (zie einde artikel.)

De aansluitconnector heb ik voorzien van 35 mm2 aansluitkabel (autostartkabel) welke bij mij maximaal 100 Amp. gaat voeren omdat ik 220,5 Amp. toch wel een beetje te serieus vindt ( je kunt hier gewoon je auto mee starten !!!!!!) HI .

Vanaf de aansluiting gaat het gelijk naar een zekering van 100 Amp. en dan naar een shunt voor de stroommeting en daarna heb ik 4 aansluitingen gemaakt die ieder beveiligd zijn door een zekering van 25 Amp.

Het staat een ieder vrij om zijn eigen invulling daaraan te geven uiteraard, tot zover, maar als alles gemonteerd c.q. aangesloten is en de netspanning wordt aangelegd dan gebeurt er  NIETS  !!!! ,  reden: de voeding moet wel weten wat hij moet gaan doen. Normaal zijn bij het inschuiven in een server rek daar alle aansluitingen aanwezig ,,, echter hier niet‘’’’ ,   dus dat gaan wij de voeding wijsmaken., HOE??? , welnu wij hebben nodig een weerstand van, om en nabij, de 500 Ohm  zelf heb ik 550 Ohm gebruikt maar 470 doet het ook en wat tobben we ?? 2 van 1 K parallel is ook prima liefst  van  ½ Watt,  tevens moeten we wat draadbruggetjes maken. Ik heb zelf gebruik gemaakt van de ,,touwtjes” die bij de Arduino experimenten gebruikt worden of uit een oude PC gesloopt, ook hier geld ieder z’n verbeelding/handigheid en uiteraard female contactjes.

Als we nu de voeding met de ventilator naar je toe en naar boven houden dan hebben we linksonder het chassisdeel met de 24 pinnetjes, ik heb deze als volgt genummerd van beneden naar boven linksonder begonnen met van links naar rechts 1 – 2 – 3 dan de volgende weer ook weer van links naar rechts 4 – 5 – 6 totdat we eindigen op de bovenste rij van links naar rechts 22 – 23 – 24 .

Welnu 1 – 2 – 3 worden doorverbonden met pinnetje 11, zo die zit, nu de weerstand nog: aan de weerstand 2 draadjes solderen met een female connectortje een connector komt op pinnetje 5 en de andere kant van de weerstand op pinnetje 22.

Nu schakelt de voeding in als de netsteker in de wandcontactdoos gestoken wordt, maaar !!!!! je kunt het ook anders doen namelijk, dat zodra de netsteker in de wandcontact doos gestoken wordt de voeding op ,,Stand – Bye’’ komt te staan en dan kun je d.m.v. een klein schakelaartje wat tussen de punten 2 en de doorverbonden 1 – 3 – 11 geplaatst wordt, in open stand ,,stand-bye’’ en in gesloten stand: voeding ,,aan’’,  hetgeen je kunt controleren op de led’jes op het front, de weerstand blijft zoals aangegeven op de pinnetjes 5 en 22 .

Betreffende de afgaande voedingen van 35 mm2, hier heb ik zowel op de rode als op de zwarte kabel ringkernen (kokermodel) geplaatst voor eventuele jammerklachten op HF op sommige banden was iets te horen maar niet hinderlijk en de voeding is toch wel erg stil. Hoe het bij belasting van boven de 100 Amp. is gesteld heb ik niet geprobeerd omdat dit niet door mij gebruikt wordt maar er is iets bij te bedenken dat als het ,,beest’’ hard moet werken dit wel met enig tegen gestribbel gepaard zou kunnen gaan, vandaar deze voeding die zeer ruim overbemeten is dus het werk op z’n gemak aankan.

In principe is de boel nu klaar en kan er netspanning op aangesloten worden zodra dit gebeurd zal na enige tellen de ventilator zacht gaan draaien en de status indicatie van (boven naar beneden) led ’s groen-geel-groen de beide groene led’s oplichten en de 12 V wordt vrijgegeven.

Na uitschakelen blijft de fan nog even doordraaien en stopt dan. Een leuk experiment is om te kijken wat er gebeurt als we de 12 Volt  KORTSLUITEN ????

Welnu een lichtflits is uw deel (lasbril) opzetten !!! met eventueel de daarop gebruikelijke koperdruppels en daarna schakelt de voeding onmiddellijk uit en het gele ledje brandt, resetten gebeurd door de 230 Volt aansluiting uit te schakelen en even te wachten, daarna weer aan te sluiten en de voeding start daarna gewoon weer op, je hoeft het niet na te doen want ik heb het al gedaan HI en brandgevaar is niet uitgesloten!!!!!! Bijgaand enige afbeeldingen en werktekeningen, wens u veel succes en plezier aan uw ,,beestachtig’’ mooie voeding, maar doe het wel veilig en stop de boel in een degelijke metalen kast en fixeer alle aansluitingen dat zodra er iets losgaat er geen ,,rare‘’ dingen gebeuren en het gewoon ,,een veilige voeding‘’ blijft.

En de metalen kast zeer goed aarden !!!!!!!!!!!

Eventueel een zekering in de netleiding opnemen is zeer aan te bevelen en zou dan i.v.m. selectiviteit huisgroep een zekering kiezen van 10 Amp. traag.

Ga je er toch mee lassen of auto’s starten dan moet deze zekering 16 Amp. worden maar dan komt de selectiviteit van de waarde van de huisgroep c.q. shack in het geding en volgens alle bekende regels zou je die dan 2 trappen hoger moeten beveiligen zijnde 25 Amp. en dat mag hier niet !!!!!! dus niet doen zou ik zeggen.

Mochten er nog hints en tricks komen, ik hou mij van harte aanbevolen want ik leer ook nog iedere dag  !!!!

Met dank aan John pe1ghg en Erik pe1noj die dit project mogelijk maakten.

Naschrift:

Omdat ik de voeding in een kast bouw wil ik toch ook de status van de voeding controleren.Hiertoe heb ik de voeding voorzichtig ge-opend en het printje met daarop de 3 led’s voorzichtig losgemaakt door de 2 zwarte “kliksluitingen’’ te verwijderen. Hierdoor kon ik de connector losmaken en de aansluitkabel hiervan ook losmaken en terugvoeren.Daarna heb ik voorzichtig met een speciale blikschaar een opening gemaakt om het kabelboompje door te voeren zodat ik precies bij het front van de voedingskast uitkwam. De doorvoer degelijk geïsoleerd en de kast gesloten. In verband met mogelijke HF storing zal ik dit kabelboompje ook nog ,,omarmen’’ met een paar klapkerntjes voor de securiteit .

Veel succes , Pleun pa0cys  juli 2020