Alle, PE0AJF heeft een 2m/70cm diplexer gebouwd. Zijn beschrijving:
Inleiding
Ik heb een gecombineerde rondstraler voor 2m en 70cm.
Soms is het handig om de banden op een separate manier te behandelen en daarom besloot ik een diplexer te maken, vooral om van te leren.
Op internet kwam ik een ontwerp tegen van PA3JT. Alle details zijn te vinden op de site https://www.the-devil-made-me-do-it.nl.
Dit leek mij goed te realiseren.
Realisatie
In tegenstelling tot zijn ontwerp (“Soldeer waar het hangt”) heb ik gaatjesprint gebruikt, dit vond ik mechanisch beter voor de folietrimmers. Voor de connectors heb ik gekozen voor SMA, dat tegenwoordig de standaard lijkt te zijn voor kleine apparaten. Ik had nog een standaard lange afschermde behuizing liggen alsmede alle componenten en het verzilverd koperdraad van 1 mm. De spoeltjes moest ik wel zelf wikkelen. Deze spoeltjes moeten zodanig gemonteerd worden dat ze elkaar zo min mogelijk beïnvloeden, dus alles haaks op elkaar. (Zie de foto’s) Eerst de trimmers op de printplaat gezet met tussenruimte voor de spoeltjes. Na wat heen en weer geschuif en rekening houdend met de stand van de spoeltjes, was een optimale layout met ruimte voor wat afscherming snel gevonden. Ik heb 2,5 mm2 installatiedraad gebruikt centraal op de print als aarding. Overigens past de isolatie van de koperdraad met wat overtuigingskracht over het schroefje van de kleine trimmer en dit steekt nu ca 1 cm boven het deksel uit en dan heb je geen speciale trimschroevendraaier nodig.
De printjes hadden boorgaten voor 2mm schroefjes, de afstand tot de behuizing is ca 10mm die ik met houten latjes heb gerealiseerd. In de behuizing 2 mm schroefdraad getapt.
(tip voor die kleine zaken: https://www.kingmicroschroeven.nl/)
Helaas moest ik de in eerste instantie bedachte plaatsen voor de SMA connectors toch aanpassen, zodat ik de 2m en de 70cm zoveel mogelijk van elkaar ontkoppel. Deze heb ik met 2,5 mm schroefjes gemonteerd waarvoor ik ook in de behuizing draad heb getapt. De schroefjes die ik had waren allemaal te lang en die heb ik met een slijpschijfje in mijn Dremel op maat gemaakt.
Na al het mechanische werk heb ik mijn NanoVNA weer eens uit de kast gehaald en aangesloten op mijn RPi-4 draaiend onder Ubuntu (Linux) met de applicatie NanoVNA-saver.
Zonder deksel heb ik het geheel als eerste test ingeregeld en de resultaten zijn prima te noemen. Met het deksel verschuift het wel wat, dus na de gaten in het deksel geboord hebbende, opnieuw gedaan. De 2m trimmers kun je prima afregelen met een kleine metalen schroevendraaier maar de 70cm moet als je de truc met de isolatie niet gebruikt met een kunststof trimschroevendraaier, beide kanten van de trimmers voeren HF!
De resultaten.
Isolatie testen:
2 m → 70cm: >50 dB (=dynamisch bereik van de NanoVNA)
70 cm → 2m: -33 dB
2 m S11 VSWR 1.05 @ 145,2 MHz, S21 -2 dB
70 cm S11 VSWR 1,04 @ 435,6 MHz, S21 -2 dB