Lezingen gezocht

Als u suggesties heeft voor lezingen, mail dan naar de bestuurslid Frans PA0FMC. Frans is te bereiken via het contact menu op deze website.

Gezocht: vrijwilligers voor activatie vuurtoren het Lage Licht

Beste Leden,

Wij zijn recentelijk benaderd door Manfred, HB9DAX. Die is dringend op zoek naar amateurs die op 9 Augustus a.s. het vuurtorentje bij het Maritiem Buitenmuseum willen bemannen.
De reden hiervoor is het bestaan van een tweelingzusje van deze toren. Deze staat op de Oberalppas in Zwitserland. De standplaats is wel een stuk hoger dan die in Rotterdam, n.l. 2046 meter. Hij is hiermee de hoogstgelegen vuurtoren ter wereld. Niet dat de scheepvaart er iets aan heeft natuurlijk…

Op 9 augustus wordt een Zwitserse televisiepresentator tot ‘Ehrenwärter’ van deze toren benoemt – zeg maar een ambassadeur. Sinds 2016 wordt ieder jaar iemand tot Ehrenwärter benoemd. De eersten die deze eer te beurt vielen waren overigens twee Nederlanders: het komische duo Mini en Maxi.
Dit evenement zal door de Zwitserse televisie worden uitgezonden.
Men wil tijdens dit gebeuren een radioverbinding leggen tussen de twee torens. Voor de verbinding zoekt hij zendamateurs die het station in Rotterdam kunnen bemannen. De verbinding moet rond 20:00 plaats vinden.

De Zwitserse toren is in 2010 geplaatst als ludiek monument voor de oorsprong van de Rijn. Het idee er achter: twee gelijke torens, 1 bij het begin van de Rijn, en 1 aan het einde.

Zie ook: http://www.leuchtturm-rheinquelle.ch/#geschichte

Wie heeft er zin en gelegenheid om hieraan mee te werken? Let wel: dit is een week voor het vuurtoren weekend (ILLW – International Lighthouse / Lightship Weekend)

Er zal natuurlijk toestemming moeten worden gevraagd aan de directie van het museum, en er zal een plannetje moeten worden gemaakt om een tijdelijke antenne op te hangen.

Nieuwe zelfbouwprojecten (Update)

Beste zelfbouwers,

Na overleg van de zelfbouwcommissie is besloten om op 26 september 2019 van start te gaan met het bouwen van de ontvangstloop van LZ1AQ herontwerp Nico PA0NHC.
Ik wil alle bouwers adviseren om te beginnen met het verzamelen van de benodigde onderdelen zoals genoemd op de website van Nico. Deze is te hier te vinden:

LINK

Eventueel kunnen we de printen gezamelijk inkopen bij Nico maar ik weet niet of daar behoefte aan is. De andere onderdelen gezamelijk inkopen heeft weinig zin daar er vanuit Amerika weer invoerkosten bijkomen als we het hebben over bedragen boven 25 euro. De meeste onderdelen komen van Conrad en Arrow maar u bent natuurlijk helemaal vrij waar u deze koopt als ze maar wel volledig overeenkomen met wat Nico beschrijft anders kunnen we de werking van de loop zoals beschreven niet garanderen.
Ik heb de onderdelenlijst in kosten opgeteld en ik kom op ongeveer een bedrag van 50 euro met printen maar zonder mechanische delen dus alleen de elektronische onderdelen!

Hoop ik u allen te zien op 26 september 2019 om 19.30 in de Alexandrijn.

Namens de zelfbouwcommissie hartelijk 73 en tot ziens/werkens!

Bas de ph0bas

Afdelings-BBQ

Op zaterdag 31 augustus staat weer de jaarlijkse afdelingsbarbecue gepland.

Deze zal plaatsvinden op het QTH van Cees, PA0CRB, Bermweg 125 in Capelle a/d IJssel. Het begint om 16:30 uur.

Graag opgeven vóór 1 Augustus bij onze penningmeester Erik PE1NOJ (via het contact formulier op deze website), zodat er gericht ingekocht kan worden.

De kosten bedragen €15,00 per persoon. Dit bedrag graag overmaken op IBAN NL12 RABO0118149040 (Vereniging Repeaters Rotterdam)

Nano Vector Network Analyzer

Van Dylan kreeg ik het bericht dat er een pre-order op verschillende verkoop sites is voor een nieuwe Vector Netwerk Analyzer de NANOVNA. Dit is voor zelfbouwers een niet te missen kans om een echte VNA te bemachtigen voor een belachelijke prijs. Wat kun je er mee? Het meten aan antennes, filters, afsluitweerstanden op aanpassing, returnloss tot maar liefst 900MHz en nog veel meer.

Deze LINK (Banggood)

of deze LINK (Ebay)

Succes en 73!

Bas de ph0bas.

Raspberry PI

Ons afdelingslid Ruud, PA3RW is erg actief met de Raspberry Pi.

Diverse artikelen van zijn hand hierover zijn te vinden in het Veron techniek forum:
https://forum.veron.nl/index.php?forums/raspberry-pi.35/
Let op: je moet je aanmelden om toegang te krijgen tot dit forum.

Vrijwilligers gezocht Jan-Anne Beijerinckgemaal

Gezocht: vrijwilligers die zich een paar maal per jaar in willen zetten als machinist in het Jan-Anne-Beijerinckgemaal in Capelle aan den IJssel

Het is de bedoeling dat Pleun, PA0CYS, a.s zaterdag 25 Mei ’s middags tekst en uitleg zal geven. Ter sprake komt o.a. het hoe en waarom , werking , onderhoud en bijkomende werkzaamheden van dit gemaal. Het is uniek omdat het het oudste nog operationele elektrische gemaal in Nederland is.

Het gemaal viert dit jaar een jubileum. In het najaar zullen er daardoor extra draaidagen zijn. Hierdoor zitten we echt om wat handjes verlegen en kunnen we alle hulp goed gebruiken.

Een technische achtergrond is meegenomen maar niet per se noodzakelijk

Bij interesse graag contact opnemen met Pleun, PA0CYS:  pa0cys@veron.nl

Het gemaal is gevestigd aan de Bermweg 13-15 in Capelle aan den IJssel

Voor meer info, zie www.beijerinckgemaal.nl waar ook een filmopname staat van de draaiende machines

Bij voorbaat dank,

Pleun PA0CYS

60 jaar techniek op het SS Rotterdam, op 19 mei 2019

Zie onderstaand programma van dit evenement, georganiseerd door de stichting vrienden van stoomschip Rotterdam

Het station PI4HAL (onder de tijdelijke call PA60HAL) zal ook actief zijn tijdens deze dag.

Het ss Rotterdam kwam 60 jaar geleden in de vaart. Dat vieren wij op zondag 19 mei a.s. met een bijeenkomst die in het teken staat van de techniek op het ss Rotterdam.

De Vrienden van stoomschip Rotterdam hebben samen met WestCord Hotels een aantrekkelijk programma samengesteld dat u de gelegenheid biedt om diverse technische kanten van het schip te bekijken. Uniek is de toegang tot de ankermachinekamer en bootsmansruimte voor in het schip, waar normaal gesproken geen bezoekers komen.

Het programma bestaat uit een vrij toegankelijk ochtendprogramma en een middagprogramma waarvoor een vergoeding wordt gevraagd van €25,- p.p. Voor dit gereduceerd tarief krijgt u een lunchbuffet en een veelzijdig middagprogramma aangeboden.

Ochtendprogramma

10.30 uur inloop in de Odyssee zaal op het B-dek met koffie / thee

11.00 uur welkomstwoord en uitleg van het programma

11.10 uur film ‘De mannen van de RDM’, over het werken bij de RDM in de jaren 50 en 60

11.30 uur presentatie door Roel Valbracht, een van de auteurs van het boek Varen met stoom, over het leven en werken aan boord.

12.30 uur einde van het ochtendprogramma

Middagprogramma

12.30 uur lunchbuffet in Odyssee zaal op het B-dek

13.00 uur eerste keuzemogelijkheid:

  • of rondleiding machinekamer (niet geschikt voor minder-validen),
  • of rondleiding ankermachinekamer / bootsmanswerkplaats en brug, waar ook aandacht zal worden besteed aan de radiotechniek
  • of lezing door Klaas Krijnen

14.00 uur tweede keuzemogelijkheid

  • of rondleiding machinekamer (niet geschikt voor minder-validen),
  • of rondleiding ankermachinekamer / bootsmanswerkplaats en brug, waar ook aandacht zal worden besteed aan de radiotechniek
  • of lezing door Cees Huurman (oud-wtk en oud-conservator Maritiem Museum)

15.00 uur derde keuzemogelijkheid (bij voldoende belangstelling)

  • of rondleiding machinekamer (niet geschikt voor minder-validen),
  • of rondleiding ankermachinekamer / bootsmanswerkplaats en brug, waar ook aandacht zal worden besteed aan de radiotechniek

Naar gelang het aantal deelnemers zullen groepen worden samengesteld, omdat niet iedereen tegelijk naar de (anker)machinekamer kan.

Reserveren voor deelname

Voor deelname aan de dag kunt u zich uiterlijk 10 mei a.s. aanmelden via reserveringen@ssrotterdam.nl of telefonisch 010 297 3097.

Hiervoor gelden twee opties:

  1. deelname aan alleen het ochtendprogramma (hieraan zijn geen kosten verbonden)
  2. deelname aan ochtend- en middagprogramma: hiervoor geldt het tarief van €25,- p.p., te voldoen bij reservering. Bij binnenkomst zal aan degenen die hebben betaald een voucher worden uitgereikt die recht geeft op lunch en deelname aan alle onderdelen van het middagprogramma.

Er is een maximale capaciteit van 100 deelnemers, dus wees er snel bij!

De Lynbaanshop is geopend, waar onder meer het boek Varen met stoom verkrijgbaar is.

Wij hopen u te kunnen begroeten op zondag 19 mei a.s.

Met vriendelijke groet,

Klaas Krijnen,

Vrienden van stoomschip Rotterdam

Nieuwe zelfbouwprojecten

Voor de komende periode staan er twee potentiële zelfbouwprojecten op de rol te weten:

Actieve Loopantenne, ontwerp LZ1AQ, herontwerp en printen Nico PA0NHC.
Antenne Analyzer volgens EU1KY m.b.v. een besturingsprint van ST touchscreen en een RF print van PE1PWF

De loopantenne is een ideaal ding voor mensen die klein behuisd zijn en in de stad wonen bijvoorbeeld in een flat. De eerste resultaten zijn veelbelovend met name het signaal/ruis gedrag. Nico zoekt testers alvorens hij zijn herontwerp verder wil publiceren. Daarvoor stelt hij printjes ter beschikking die we dan op een zelfbouwavond van componenten zullen voorzien. Let op, dit is wel in smd techniek!

De loop zelf is een eenvoudig ding dat in doorsnede ongeveer één meter bedraagt en gemaakt kan worden van bijvoorbeeld een aluminium strip die rond gebogen wordt. Kortom een interessant project waar zich al wat amateurs voor hebben opgegeven. Er zijn dacht ik tien sets printjes beschikbaar dus dat is dan ook het maximum aantal deelnemers. Er zijn nog 8 plaatsen vrij (d.d. 1-4-19, geen mopje HI)

Dan de antenneanalyzer van EU1KY, daar is een afdeling in Friesland (PE1PWF) al druk mee aan de slag en de printjes worden aangeboden op tweedehands naar verluidt. De analyzer is een ding dat kan meten tot ver in het UHF spectrum en het belangrijkste is hierbij de software van de eerder genoemde amateur en natuurlijk het besturings evaluatie board van ST dat bij Farnell te koop is. Dit is voor het najaar of de winter misschien een leuk project.

Voor beide projecten geldt: opgeven bij Bas PH0BAS, via zijn call (at) yahoo.com, onder vermelding van je naam en call. Als er voldoende bouwers zijn kunnen we gaan plannen en dan hoort u wat het kosten gaat en wanneer we kunnen beginnen.

Foto’s antenneworkshop

De antenne workshop door Okko, PH2CV van afgelopen zaterdag 23 maart was een groot succes.

Bekijk hier de foto’s

Voorstellen VR 2019

Tijdens de komende afdelingsbijeenkomst (28/3) zullen de voorstellen voor de verenigingsraad worden besproken.