Bouwassistentie amateur voedingen

Leen, PD0LK biedt aan om te assisteren bij de bouw van (stevige) amateurvoedingen op basis van bekende ontwerpen met een uA723 spanningsregelaar IC.

Je kunt contact opnemen met Leen als je hier interesse in hebt:

leenanastasia@yahoo.com

 

Verslag Antenne Workshop 13 april

Arjan Osté, PA1AO, deelnemer aan de workshop, heeft hier een mooi verslag van gemaakt. Lees hieronder meer:

Antenne workshop A37

Op 13 april 2024 zal Okko, PH2CV in het clubhuis van VERON A37, de Alexandrijn  een antenne workshop houden. We starten om 9 uur met het bouwen van wat masten en om ca. 9:30 uur met de workshop. Het idee is dat deze praktische zaken een goede aanvulling zijn op de theorie van de N en F cursus. Gedurende de dag gaan we een HF-dipool maken en staan we kort stil bij de (straling) veiligheid van antennes. De zelfgebouwde antenne zal worden afgeregeld krijg je werkend mee naar huis. Indien gewenst en als daar tijd voor is kan er ook nog een antenne gemaakt worden voor 145 MHz.

Centraal zal worden ingekocht:

  • antennedraad,
  • PL Chassis deel / of net dipool center,
  • PVC isolatoren met lijnen op de dipool op te hangen,
  • Montage materiaal.

 

Zelf meenemen

  • Kniptang, soldeerbout, centimeter, bindbandjes (Tyraps), schrijfwaren/aantekenpapier
  • Lunch (hi)
  • (niet noodzakelijk) Coax ca. 15 meter aircell7 of RG 58 met twee PL pluggen

De kosten zullen per deelnemer worden omgeslagen, reken even op € 25,- Opgave graag voor 5 april  Op 6 april worden de inkopen gedaan.

Alle deelnemers krijgen een mail met bevestiging deelname met de laatste op- en aanmerkingen.

Locatie : VERON A37 Alexandrijn, Lagelandsepad 47, 3062 CH Rotterdam

Programma:

Opbouwen        9.00 uur

Start workshop 9:30 uur

Opruimen        16.00 uur

Einde               16.30 uur

Lunch zelf meenemen!

Opgeven kan tot 5 april bij Okko, PH2CV@veron.nl

 

Antenneomschakelaar – Zelfbouwproject.

Om storingen te verminderen is het soms handig om een (actieve) ontvangstantenne te gebruiken (zoals de mini-whip (PA0RDT) of de actieve antenne van LZ1AQ.

Daar mag je natuurlijk geen HF vermogen in stoppen – dat helpt niet en als je pech hebt gaat hij ook nog kapot.

Norman Schütze, DK4NS, beschrijft in het laatste nummer van Funkamateur een zelfbouw antenneomschakelaar, omdat hij niet tevreden was over in de markt beschikbare producten zoals de MFJ-1707.

Deze bestaat uit een print met componenten. Als er mensen geinteresseerd zijn om deze te gaan bouwen kunnen we hier een project voor opzetten om bijvoorbeeld de printjes in een batch te bestellen.

Een scan van artikel is beschikbaar en vertaald, dus als je geinteresseerd bent stuur dan een mail naar PA3FQH(at)veron(punt)nl.

Bij genoeg inschrijvingen kunnen we de printjes gaan bestellen.

Virtuele zelfbouw tentoonstelling

Zoals jullie weten is het door Corona niet mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen in de Alexandrijn. Tegelijkertijd blijkt dat er door een hoop amateurs stevig door wordt gebouwd en geknutseld.

Normaal gesproken houden we één keer per jaar een zelfbouwtentoonstelling, maar dat is natuurlijk nu ook niet mogelijk.

Daarom is er besloten om een virtuele tentoonstelling te houden op de website.

De link vind je hier: https://a37.veron.nl/zelfbouw/3404-2/

Wil je je creaties aan de wereld tonen, stuur dan minstens één, maar het liefst meerdere foto’s van je project naar de webmaster (zie contact formulier op de website).

 

CTCSS printje nieuwe versie.

Bas, PH0BAS, heeft een nieuwe versie van zijn bekende CTCSS printje gemaakt. Deze versie is nog kleiner dan de vorige versie, en is vanaf nu volop beschikbaar.

Het vernieuwde ontwerp is nog wat stabieler dan het oude. Dit heeft te maken met de plaatsing van het kristal en de bijbehorende condensatoren. Het printje meet 15x22mm, dus toe te passen in vrijwel elke set.

 

Standaard staat hij ingesteld op de vier in NL gebruikelijke tonen, zie onderstaand kaartje.

Ook andere tonen kunnen op aanvraag worden geprogrammeerd tegen een kleine extra vergoeding. Bijvoorbeeld voor PI2ASD 110.9 Hz. Het printje wordt voor verzending altijd geheel getest met de geprogrammeerde tonen op werking en uitgangsniveau.

De print is te bestellen door een bericht te sturen naar PH0BAS(at)yahoo(dot)com. De kosten zijn 18 euro voor het printje met bijbehorende beschrijving en 3 euro voor een luchtkussenenveloppe en een postzegeltje.

Digimode interface

Digi-mode Interface

Peter, PA3FQH heeft een print ontworpen voor een digi-mode interface, dat beschreven is in Electron van Maart 2013. (PA0LSK – SK).

Dit artikel is hier te downloaden.

Een beschrijving van het printje en de componenten is te vinden op PA3FQH’s blog

NanoVNA & Reflectiedemping

Aad, PE1HTJ was vorige week met de NanoVNA aan het spelen om zijn antennes (Endfed 40m en Open dipool 20m) te controleren.

Het viel hem ineens op: voor de gele lijn (en die geeft LogMag aan) staat: logmag 10dB / – [getal]  en hij had de groene lijn op SWR gezet.

Bij het langs de lijn lopen van de marker naar het resonantiepunt (dip in de gele lijn) zag ik het min getal MEER negatief worden, zelfs tot  -28dB.

Tijdens de ronde de vraag gesteld, en rondeleider Edwin PA3GVQ (en Henk PA0HPV bevestigde dat) kwam met het antwoord: dit is reflectie demping en op het internet is ergens wel een VSWR – Return Loss  conversie tabel te vinden. Dat klopt (alles is online te vinden hi), en Aad heeft hier een document voor gemaakt dat je HIER kunt downloaden.
Zoals je kunt zien, betekent -28dB demping een VSWR van 1.08, dus prima!

Als je het programma NanoVNASaver gebruikt, kun je dit in de praktijk zien, aangezien deze zowel de reflectiedemping (waarde) als de bijbehorende VSWR weergeeft. De reflectiedemping geeft aan hoeveel van het vermogen er terugkomt. Bij een demping van 0dB komt alles terug, bij oneindig gaat alle energie naar de belasting
Bij het meten van een antenne zie je dus wat er de ether in gaat, bij meten aan een filter wat er naar de antenne gaat.
Dit is goed te zien bij onderstaande grafieken, van een filter voor 17m.

De rode marker staat in het midden van deze band, en je kunt goed zien dat het LPF filter niet goed staat afgesteld. De reflectie demping is -7,2dB en de VSWR ongeveer 2,5. Dat betekent dat er bijna 40% van het vermogen weer terugkomt. Dat verklaart ook onmiddellijk waarom mijn uSDX geen 4W op 17m afgeeft.

73

Peter/PA3FQH