PA6KWZ een groot succes

Verslag Antenne Workshop 13 april

Arjan Osté, PA1AO, deelnemer aan de workshop, heeft hier een mooi verslag van gemaakt. Lees hieronder meer:

Komende evenementen

Op donderdag 14 maart houdt Rotterdam A37 de jaarlijkse Huishoudelijke Vergadering ( in de wandelgangen ook ALV genoemd) en deze vergadering begint om 20:00u.

In principe is deze avond alleen toegankelijk voor leden van afdeling A37.

De notulen van de vorige ALV zijn HIER te downloaden

Twee weken later is er de verkoopavond op 28 maart en je mag spullen ter verkoop aanbieden, alleen wel alles wat niet verkocht wordt, weer mee terugnemen.

 

 

 

Antenne workshop A37

Op 13 april 2024 zal Okko, PH2CV in het clubhuis van VERON A37, de Alexandrijn  een antenne workshop houden. We starten om 9 uur met het bouwen van wat masten en om ca. 9:30 uur met de workshop. Het idee is dat deze praktische zaken een goede aanvulling zijn op de theorie van de N en F cursus. Gedurende de dag gaan we een HF-dipool maken en staan we kort stil bij de (straling) veiligheid van antennes. De zelfgebouwde antenne zal worden afgeregeld krijg je werkend mee naar huis. Indien gewenst en als daar tijd voor is kan er ook nog een antenne gemaakt worden voor 145 MHz.

Centraal zal worden ingekocht:

  • antennedraad,
  • PL Chassis deel / of net dipool center,
  • PVC isolatoren met lijnen op de dipool op te hangen,
  • Montage materiaal.

 

Zelf meenemen

  • Kniptang, soldeerbout, centimeter, bindbandjes (Tyraps), schrijfwaren/aantekenpapier
  • Lunch (hi)
  • (niet noodzakelijk) Coax ca. 15 meter aircell7 of RG 58 met twee PL pluggen

De kosten zullen per deelnemer worden omgeslagen, reken even op € 25,- Opgave graag voor 5 april  Op 6 april worden de inkopen gedaan.

Alle deelnemers krijgen een mail met bevestiging deelname met de laatste op- en aanmerkingen.

Locatie : VERON A37 Alexandrijn, Lagelandsepad 47, 3062 CH Rotterdam

Programma:

Opbouwen        9.00 uur

Start workshop 9:30 uur

Opruimen        16.00 uur

Einde               16.30 uur

Lunch zelf meenemen!

Opgeven kan tot 5 april bij Okko, PH2CV@veron.nl

 

Introductiedag Morse Academy a/b SS ROTTERDAM 3 februari

Verleden jaar is de Morse Academy van start gegaan. Door Corona was destijds de starttijd een aantal keren uitgesteld maar inmiddels heeft met veel succes de eerste groep cursisten de eerste leergang van de Morse Academy afgerond.

Het enthousiasme onder de cursisten is heel groot en ook ons docententeam heeft met ongelofelijk veel plezier de vaardigheid in morsetelegrafie en alle mooie modules uit de cursusmap kunnen presenteren.

Op zaterdag 3 februari a.s. organiseren wij een openingsdag voor de tweede leergang aan boord van het ss Rotterdam. Graag nodigen wij u uit voor een vrijblijvende kennismaking met de Morse Academy, het lesprogramma, de docenten en ook oud-cursisten die u alles kunnen vertellen over wat zij geleerd hebben. Ook u kunt leren seinen en opnemen en meer te weten komen over alles met betrekking tot de morse telegrafie!

De Morse Academy is een stichting en kent geen winstoogmerk. Doel is om de cursisten opnemen en seinen in Morse te leren maar ook alles rond het immateriële culturele erfgoed dat Morse is in Nederland. Wij bieden daarvoor een breed lespakket.

Nieuwsgierig? Meld u vrijblijvend aan voor de openingsdag op zaterdag 3 februari om 10:00 uur via info@morseacademy.org. Wij weten zeker dat u een leuke dag zult hebben en hopen dat u instapt als cursist! Het doorsturen van deze uitnodiging mag en het aanmelden van geïnteresseerden is natuurlijk mogelijk.

Namens het bestuur en docenten,

Edward Neef / PE1EEF

Voorzitter Stichting Morse Academy a/b SS Rotterdam

 

 

 

Lezing EZNEC door Arie, PA3A

Op donderdag 7 december zal Arie, PA3A een lezing geven over het programma Eznec.

Er zijn vele soorten software die de zendamateur gebruikt. Vaak is het gratis ergens te downloaden, soms moet je ervoor betalen.
Antenne simulatie programma’s zijn daar een deelverzameling van. Sommige gratis, andere moet je voor betalen. EZNEC was tot 1 januari 2022 een te betalen programma, maar de eigenaar ervan, Roy Lewallen W7EL, heeft besloten te stoppen met de ontwikkeling en ondersteuning ervan en heeft alles gratis ter beschikking gesteld. Hierdoor onstond er wat meer belangstelling voor EZNEC.

Arie Kleingeld PA3A gebruikt deze software al sinds het jaar 1995 en zal een introductie verzorgen over de mogelijkheden met het programma. De lezing is NIET:
– Een cursus EZNEC gebruiken of een handleiding voor EZNEC (want die is dik en grondig)
– Een theoretische verhandeling van EM-velden, hoe NEC precies werkt of een les in antenne-theorie

De lezing is WEL:
– Een introductie in antennes modelleren, in dit geval m.b.v. EZNEC
– Een demo van enkele EZNEC mogelijkheden
– En passant worden antwoorden gegeven op een aantal antenne-vragen
– Een paar voorbeelden van gemaakte antennes en conclusies
– Geschikt voor iedere zendamateur die wil experimenteren met antennes

Kort gezegd: een interessante avond over hoe je met een programma als EZNEC verschrikkelijk veel kunt leren over antennes en hun gedrag.

 

PA6KWZ aktief vanaf Kornwerderzand

Op zaterdag 1 en zondag 2 april zal er een crew van VERON A37 QRV zijn vanuit het kazematten museum te Kornwerderzand. Het team bestaat uit Henk, PA0HPV, Jasper, PA2JFX, Erik PE1NOJ, Peter PA3FQH en Okko PH2CV. We zullen op deze historische locatie demonstraties geven in het maken van verbindingen in SSB en CW. We zijn regelmatig in de lucht. Kijk even op het cluster  en reversed beacon waar we uit hangen.

We zijn actief met moderne radio’s. Jasper neemt ook zijn GRC-9 mee. Daar gaan we ook kijken of we wat verbindingen mee kunnen maken.  Voor de bezoekers die dat leuk vinden kan er een seinproef afgelegd worden. Dat wordt natuurlijk beloond met een certificaat.

Bezoek wordt zeer gewaardeerd. Parkeren op de daarvoor aangegeven parkeer plaatsen waarna je na ongeveer 10 minuten lopen het museum bereikt. Wij zijn ondergebracht in de zogenaamde Zoeklichtkazemat VII. Dat is helemaal aan het einde. Bij helder zicht zijn onze masten prima zichtbaar. HI

De QSL kaart is ook al gereed  zie onderstaande exemplaar