Rotterdamse Ronde tijdens de Covid-19 situatie

Sinds maandag 16 maart hebben we het plan opgevat om de Rotterdamse Ronde dagelijks te gaan houden, zodat iedereen zijn verhaal van de dag kwijt kan.

Zoals gebruikelijk in de RTD-ronde kunnen luister- en scanneramateurs zich inmelden bij Marga, Ruud of Pleun, afhankelijk wie deze dag inmelddienst heeft.

De ronde wordt gehouden via PI3RTD (145.675 MHz, 88,5Hz subtoon) en begint om 20.30 u. U bent van harte welkom.

Opschorten afdelingsbijeenkomsten i.v.m. Corona

Vanwege de huidige uitbraak van het Corona virus zijn de komende bijeenkomsten tot nader order afgelast.

Op dit moment is nog niet te zeggen tot wanneer deze maatregel zal duren, maar in ieder geval tot begin April,  mogelijk langer.

Wanneer meer duidelijk is, zullen we dit hier communiceren.

PA1RJR winnaar zelfbouw competitie

Tijdens de afgelopen zelfbouw tentoonstelling is Ruud, PA1RJR verkozen tot zelfbouwer van het jaar, met zijn actieve loop antenne.

Meer foto’s zijn  hier te vinden.

JOTA-JOTI 2019 vanuit de Alexandrijn

Veron A37 Rotterdam deed in het weekend van 18 t/m 20 oktober 2019, net zoals in voorgaande jaren, mee aan de Jamboree On The Air. Het was dit jaar de 61e editie.

Dit geschiedde in samenwerking met de scouts van de Impeesa groep te Rotterdam. Het is tijdens de Jota de bedoeling om zoveel  mogelijk radioverbindingen tot stand te brengen met andere scouts. Buiten het maken van deze verbindingen solderen de scouts onder leiding van zendamateurs bouwpakketjes welke zijn uitgegeven door de Servicekring Jota-Joti.

Op deze wijze maken de scouts kennis met elektronica. In onderling overleg werd besloten de Bat Detector 2015 in elkaar te zetten. Deze detector kan vleermuizen opsporen. Aangezien er momenteel nagenoeg geen vleermuizen rondvliegen in verband met de naderende winterslaap, heeft Frans PA0FMC een heuse vleermuis in elkaar geknutseld. Deze zendt echogeluiden uit zoals echte vleermuizen normaliter doen. Nadat de componenten van Bat Detector op de print waren gesoldeerd, werd de kunstmatige vleermuis op het terrein van de scouts verstopt, waarna zij gewapend met hun detector naar hem opzoek gingen. Het  lukte ze allemaal de vleermuis te detecteren. Vervolgens werden vanuit onze shack met andere scouts diverse radioverbindingen tot stand gebracht. Het is zelfs gelukt een SSB verbinding te maken met scouts in New York. Het was voor de amateurs en scouts een plezierig weekend die de samenwerking tussen de scouts en de zendamateurs van Veron A37 nog eens onderstreepte.

Bericht van Nico, PA0NHC over de RX Loop antenne

Nico meldt het volgende:

De pagina’s op mijn site en diverse delen erin zijn nabewerkt. Het is een goed idee om dit nog eens na te lezen.

Vergelijk het schema en de onderdelenlijst. Ik heb ook met behulp van een nanoVNA de frequentie karakteristiek gemeten.

C5 en C10 worden i.p.v. 56 pF nu 150 pF => dit geeft een vlakkere frequentie karakteristiek.

PA0EBC (Groningen) werkt met mij samen, en test voor me.
Hij heeft een websdr met dit raam actief  :  http://mwiek.nl:8073/
Daar wordt nog mee geëxperimenteerd, want boven 9 MHz vertoont het een (zeer) hoog ruis en stoor niveau.
Lager dan 9 MHz heeft hij (veel) minder storing / ruis dan ik, en lijkt zijn gevoeligheid gelijk met de mijne.
NB: Onder 2 MHz zijn signaalsterktes afhankelijk van de raam richting.

73’s, Nico.

Expositie “Radiogolven”

De expositie RADIOGOLVEN geeft een beeld van de zeezenders radio Veronica en radio Caroline.

In de zestiger- en zeventigerjaren waren deze zenders zeer populair. Miljoenen mensen, veelal de jongeren, luisterden dagelijks naar deze zenders. Discjockeys als Joost den Draaier, Tineke de Nooij, Eddy Becker, Rob Out en Lex Harding waren dagelijks te horen. Op 31 augustus 1974 werden deze zenders verboden. Velen hebben de laatste uren van de zender Veronica met tranen in de ogen gehoord en het dramatisch aftellen tot de laatste seconde meegemaakt.

Arie Rietveld uit Giessenburg was een fervente luisteraar en -nu nog- een fanatieke verzamelaar van alles wat met zeezenders te maken heeft. Zijn verzameling staat nu in het museum en geeft een goed beeld van deze rumoerige tijd met de vele piratenzenders.

Naast verzamelaar is Arie Rietveld ook een enthousiaste zendamateur. Vanuit het museum zal hij regelmatig contacten leggen met collega zendamateurs vanuit de gehele wereld.

In de jaren 80 en 90 waren de “bakkies” ook erg populair en niet alleen onder de vrachtwagenchauffeurs . Ook hieraan wordt in deze expositie ruim aandacht besteed.

De expositie RADIOGOLVEN is een nostalgische expositie over de 2e helft van de 20e eeuw waarbij ook muziek uit die periode volop te horen is.

De expositie is te zien tot en met zaterdag 12 oktober 2019. Het museum aan de Dorpsstraat 10 in Giessenburg is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het museum is op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

International Lighthouse – Lightship Weekend 2019

Tijdens het International Lighthouse en Lightship weekend (ILLW), 17 en 18 augustus 2019 zullen leden van de VERON A37 vanuit de vuurtoren, Southsea Castle in Portsmouth, Engeland actief zijn. Ze zullen op alle HF banden met twee stations QRV zijn. De vuurtoren is gebouwd in 1828 op de fundatie van een kasteel. De vuurtoren is niet meer in gebruik en is – helaas – ook niet toegankelijk. Het kasteel waarop de vuurtoren is gebouwd is wel toegankelijk maar helaas niet voor ons. Dit is een favoriete trouwlocatie!
Portsmouth Lighthouse
Het radiostation met antennepark zal in de buurt van de vuurtoren worden opgebouwd. We hebben dit jaar een extra uitdaging omdat we in onze eigen energievoorziening moeten voorzien. Dit gaat we realiseren met accu’s en een generator. De crew van M/PH2CV/LH bestaat uit Kees, PA1KL, Erik, PE1NOJ, Henk PAØHPV, Jasper, PA2JFX, Peter PA3FQH en Okko, PH2CV.

Het station zal zo veel mogelijk QRV zijn om iedereen de gelegenheid te geven deze vuurtoren te werken. Het ILLW nummer is UK0223. Het ARLS nummer is ENG-134. Er zal gewerkt worden in SSB, CW en digimodes.

Omdat het station op openbaar terrein is opgebouwd zal het wel niet zonder meer mogelijk zijn ’s avonds en ’s nachts operationeel te zijn. Hou het DX cluster in de gaten. Voor informatie en vragen e-mail PH2CV(at)veron.nl

Afgelast: vrijwilligers voor activatie vuurtoren het Lage Licht

Update: door omstandigheden aan de Zwitserse kant, is dit evenement afgelast. Iedereen die zijn medewerking had toegezegd hartelijk dank. Misschien dat het een andere keer wel door kan gaan.

Beste Leden,

Wij zijn recentelijk benaderd door Manfred, HB9DAX. Die is dringend op zoek naar amateurs die op 9 Augustus a.s. het vuurtorentje bij het Maritiem Buitenmuseum willen bemannen.
De reden hiervoor is het bestaan van een tweelingzusje van deze toren. Deze staat op de Oberalppas in Zwitserland. De standplaats is wel een stuk hoger dan die in Rotterdam, n.l. 2046 meter. Hij is hiermee de hoogstgelegen vuurtoren ter wereld. Niet dat de scheepvaart er iets aan heeft natuurlijk…

Op 9 augustus wordt een Zwitserse televisiepresentator tot ‘Ehrenwärter’ van deze toren benoemt – zeg maar een ambassadeur. Sinds 2016 wordt ieder jaar iemand tot Ehrenwärter benoemd. De eersten die deze eer te beurt vielen waren overigens twee Nederlanders: het komische duo Mini en Maxi.
Dit evenement zal door de Zwitserse televisie worden uitgezonden.
Men wil tijdens dit gebeuren een radioverbinding leggen tussen de twee torens. Voor de verbinding zoekt hij zendamateurs die het station in Rotterdam kunnen bemannen. De verbinding moet rond 20:00 plaats vinden.

De Zwitserse toren is in 2010 geplaatst als ludiek monument voor de oorsprong van de Rijn. Het idee er achter: twee gelijke torens, 1 bij het begin van de Rijn, en 1 aan het einde.

Zie ook: http://www.leuchtturm-rheinquelle.ch/#geschichte

Wie heeft er zin en gelegenheid om hieraan mee te werken? Let wel: dit is een week voor het vuurtoren weekend (ILLW – International Lighthouse / Lightship Weekend)

Er zal natuurlijk toestemming moeten worden gevraagd aan de directie van het museum, en er zal een plannetje moeten worden gemaakt om een tijdelijke antenne op te hangen.

Nieuwe zelfbouwprojecten (Update)

Beste zelfbouwers,

Na overleg van de zelfbouwcommissie is besloten om op 26 september 2019 van start te gaan met het bouwen van de ontvangstloop van LZ1AQ herontwerp Nico PA0NHC.
Ik wil alle bouwers adviseren om te beginnen met het verzamelen van de benodigde onderdelen zoals genoemd op de website van Nico. Deze is te hier te vinden:

LINK

Eventueel kunnen we de printen gezamelijk inkopen bij Nico maar ik weet niet of daar behoefte aan is. De andere onderdelen gezamelijk inkopen heeft weinig zin daar er vanuit Amerika weer invoerkosten bijkomen als we het hebben over bedragen boven 25 euro. De meeste onderdelen komen van Conrad en Arrow maar u bent natuurlijk helemaal vrij waar u deze koopt als ze maar wel volledig overeenkomen met wat Nico beschrijft anders kunnen we de werking van de loop zoals beschreven niet garanderen.
Ik heb de onderdelenlijst in kosten opgeteld en ik kom op ongeveer een bedrag van 50 euro met printen maar zonder mechanische delen dus alleen de elektronische onderdelen!

Hoop ik u allen te zien op 26 september 2019 om 19.30 in de Alexandrijn.

Namens de zelfbouwcommissie hartelijk 73 en tot ziens/werkens!

Bas de ph0bas

Raspberry PI

Ons afdelingslid Ruud, PA3RW is erg actief met de Raspberry Pi.

Diverse artikelen van zijn hand hierover zijn te vinden in het Veron techniek forum:
https://forum.veron.nl/index.php?forums/raspberry-pi.35/
Let op: je moet je aanmelden om toegang te krijgen tot dit forum.