Speciale call voor het SS Rotterdam

Op 13 September 1958 werd het SS Rotterdam op de RDM werf in Rotterdam te water gelaten. Dat was dit jaar dus precies 60 jaar geleden.
Deze datum was het start van een jaar vol activiteiten op het schip om deze gebeurtenis te herdenken.

Ook PI4HAL doet hier aan mee, en zal van oktober 2018 t/m oktober 2019 de speciale roepletters PA60HAL gebruiken. Uiteraard hoort hier een speciale QSL kaart bij.

(Foto door W.H. Dutilh)

PA60HAL

Verkoopavond Rotterdam  A37, 8 november 2018

Op 8 november zal de tweede halfjaarlijkse verkoopavond gehouden worden in De Alexandrijn;  de zaal gaat open om 20.00u en de nieuwe veilingmeester Bas PH0BAS zal, logistiek geassisteerd door Wim PA3CUJ, de verkoop starten  om 20.15u.

Wij hopen dat U in groten getale deze verkoping zult bezoeken om hopelijk veel radio-amateur gerelateerde spulletjes aan te schaffen, welke U dan bij de eerstvolgende verkoopavond weer zelf te koop kunt aanbieden hi.

Van de opbrengst van de door U ingebrachte stukken gaat 10% naar de Rotterdamse repeaterpot, maar niets staat U in de weg om van 10 100% te maken.

Rest ons nog om U een plezierige verkoopavond toe te wensen.

Belangrijk bericht voor de N cursus: 10 i.p.v. 11 September

De eerste les van de nieuwe N-cursus moet verplaatst worden naar maandag 10 september. De daarop volgende lessen zijn weer gewoon op de dinsdagavond.

Lezing “Starten met amateursatellieten” door Ivo Klinkert, PA1IVO

Op 27 September 2018 zal Ivo, PA1IVO een lezing over amateursatellieten geven.

In deze lezing komen veel onderwerpen voorbij die handig zijn om te weten als je wilt starten met amateursatellieten, of die gewoon leuk zijn om je radioamateurkennis aan te vullen. Aan bod komen onder andere de banen van satellieten, hoe je kunt voorspellen wanneer de satellieten binnen jouw bereik zijn en welke apparatuur nodig is om mee te kunnen doen met de amateursatellieten-hobby (vaak heb je het meeste al in huis). Dus een lezing over TLE, AOS, LOS, TCA, Kepler en Doppler, RHCP, LHCP, PCs, antennes, TRX, FUNcubes, cubesats en CW-bakens.

Als de satellieten en het weer het op de avond zelf toelaten, zullen we ook proberen een live demonstratie buiten te doen. Iedereen wordt uitgenodigd om wat draagbare apparatuur mee te nemen naar de lezing. Ideaal is een SSB- of FM-ontvanger voor 2m en 70cm (een FT-817 op batterijen is perfect). Zo mogelijk ook een kleine richtantenne, er zijn twee leen-antennes beschikbaar met BNC-connector. Hieronder een aantal satellieten die we hopen te kunnen gebruiken:

 

Save the date: BBQ op 25 Augustus

Op zaterdag 25 augustus staat weer de jaarlijkse afdelingsbarbecue gepland.

Deze zal plaatsvinden op het QTH van Cees, PA0CRB, Bermweg 125 in Capelle a/d IJssel. Het begint om 16:00 uur.

Graag opgeven vóór 11 Augustus bij onze penningmeester Erik PE1NOJ (via het contact formulier op deze website), zodat er gericht ingekocht kan worden.

De kosten bedragen €15,00 per persoon. Dit bedrag graag overmaken op IBAN NL12 RABO0118149040 (Vereniging Repeaters Rotterdam)

 

Aankondiging N-Cursus

Op dinsdag 11 september 2018 zal de nieuwe N-cursus starten bij minimale deelname van 8 cursisten.

Deze cursus leidt in principe op voor het N-examen van mei 2019, hetgeen betekent dat sommige cursisten reeds in maart op examen gaan en anderen misschien pas in september.

De cursustijden zijn van 19.30 tot 21.30 uur op de dinsdagavond in De Alexandrijn. Voor deze cursus zijn noodzakelijk enthousiasme, de wil om zendamateur te worden en enige rekenvaardigheid. Het wekelijks maken van het opgegeven huiswerk spreekt voor zich.

Verder maken we gebruik van de VERON-lesmaterialen te weten het cursusboek en de oefenexamens, beide te bestellen bij Erik PE1NOJ. De kosten voor deze boeken zijn € 20,-  voor het cursusboek en €13,50 voor de Examenopgaven van N-examens; daarnaast wordt er €75,- gevraagd voor de cursus zelf.

Dit alles te voldoen op rekening NL50INGB000.34.35.442 tnv VERON afd. A37 te Zevenhuizen onder vermelding van je naam en N-cursus2016-17.
Zelf moet de deelnemer een Casio fx-82 rekenmachine (zonder programmeer – en geheugen mogelijkheid) meenemen naar de cursus.

Ik raad aan de nieuwste uitgave van de Examenopgavens aan te ( laten) schaffen omdat dit boek gebruikt wordt voor huiswerk.

Een schrift ( 23 gaatsringband) op A4-formaat wordt aanbevolen omdat je niet alles kan onthouden wat er verteld wordt: “Het slechtste papier onthoudt beter dan het beste geheugen!”

De leerstof wordt aangeboden door Erik PE1NOJ met “Voorschriften en Veiligheid”, Okko PH2CV met “Antennes en Propagatie”, en Frans PA0FMC met de overige onderwerpen.

Tijdens de lessen wordt veel gebruik gemaakt van praktische voorbeelden waarmee de desbetreffende les verduidelijkt wordt. Bij een les over bijvoorbeeld EZB wordt een zelfbouw EZB-generator meegenomen zodat je kan zien en meten met een scoop en een frequentie-teller wat er allemaal gebeurt.

Meer informatie over deze cursus kunt u krijgen bij de afdelingssecretaris Frans PA0FMC via de website van A37 of via pa0fmc@veron.nl.

Wijziging afdelingsbijeenkomst i.v.m. Hemelvaart

De bijeenkomst van donderdag 10 Mei is verplaatst naar woensdag 9 Mei i.v.m. Hemelvaart op donderdag.

Jaarverslag 2017

Het jaarverslag over 2017 is hier te vinden.

 

 

PA3GVQ gouden speld