Op 6 en 7 april 2024 is door een groep van onze afdeling voor de derde keer het station PA6KWZ in het kazemattenmuseum op de afsluitdijk geactiveerd.
In het kader van de nationale museumweek worden er bij dit museum in het Friese Kornwerderzand elk jaar activiteiten georganiseerd. Zo zijn er demonstraties van militairen in authentieke oude uniformen (zowel Nederlandse als Duitse), militaire voertuigen en dit jaar een groep zeekadetten uit Harlingen. met een oude mijnenveger, de Sittard.
Als zendamateurs waren wij vertegenwoordigd om te demonstreren dat morse nog steeds gebruikt wordt, en dat met oude zend-ontvangers zoals de ‘Angry Nine’ (bijnaam van de AN/GRC9 uit de tijd van de koude oorlog) ook nu nog verbindingen te maken zijn.
Maar ook lieten we zien dat met moderne transceivers zoals de IC7300 in phone interessante verbindingen te maken zijn.
De crew bestond dit jaar uit:
- Okko, PH2CV
- Bas, PH0BAS
- Jasper, PA2JFX
- Erik, PE1NOJ
- Peter, PA3FQH
Ernst, PA1EJO, bracht ons zaterdag ’s avonds ook nog een bezoek.
Net als voorgaande jaren hadden we ons station opgesteld in het zoeklicht kazemat. Deze bevindt zich op het meest zuidelijke deel van het museum. Op de kazemat hadden we alle ruimte om onze antennes uit te spannen en op te stellen:
- Full size G5RV
- GPA3 vertical
- Dipool antenne (Angry Nine & QRP)
Vanwege de eerste lentedagen konden we – zeker op zaterdag – prima buiten verblijven met het QRP station en de AN/GRC9.
Binnen in de kazemat was de IC7300 geïnstalleerd.
In het halletje bij de ingang van de kazemat stond een morse sounder en decoder. Hierop kon iedereen die dat wilde proberen zijn naam te seinen. Was dat volgens de onpartijdige jury gelukt, dan kreeg diegene een ondertekend certificaat mee naar huis..
Er zijn meer dan 80 verbindingen gemaakt, wat een prima aantal is, gezien dat er ook veel tijd is gestoken in het geven van informatie over onze hobby.
Een bijzondere verbinding was TO60CSG, een special event station op de ESA lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana.
Ten slotte kwam er op zaterdag een journalist langs van de Leeuwarder Courant, die ons een interview afnam. Hieronder kun je het artikel teruglezen.