** Update 8-8-2021 **

Als je nu iets bestelt bij AliExpress, wordt automatisch de btw verrekend, zie:

Er is nogal wat commotie over het bestellen van spulletjes in China na 1 juli 2021.

Zoals zovelen bestel ik ook wel eens wat in China. Sommige zaken zijn spotgoedkoop, en als je mazzel hebt, is de kwaliteit niet eens heel slecht.

Bij velen is waarschijnlijk wel bekend dat je het best je bestelling beneden de €22,00 kunt houden, omdat je dan geen BTW verschuldigt bent. Nou is die BTW nog wel te dragen, maar het vervelende is dat de vervoerder (Post NL, DHL, etc) voor het afhandelen van de douane formaliteiten in dit geval een bedrag van ca. €13,00 in rekening brengen. Dat is relatief veel geld, als iets bijv. €30,00 ex BTW kost, komt er nog €6,30 + €13,00 = €19,30 bij.

Vanaf juli 2021 komt die vrijstelling van €22,00 te vervallen. Dat betekent dat ook voor kleine orders je BTW moet afdragen. Als DHL dat voor je moet gaan regelen, dan wordt een kabeltje kopen in China van zeg €2,00 natuurlijk helemaal niet meer interessant, dat kost dan €15,42.

Kortom, het lijkt na 1 juli niet meer zo interessant om in China te bestellen.

Of niet?

Er is een regeling in het leven geroepen om dit te stroomlijnen: IOSS, oftewel Import One Stop Shop.

Het komt er in het kort op neer dat een Chinese verkoper de mogelijkheid krijgt om de BTW op voorhand te verrekenen. Dat maakt het iets duurder dan het nu is (21%), maar je krijgt dan niet meer te maken met de hoge kosten die de vervoerder rekent voor het afhandelen van de douane formaliteiten. En daar zit hem natuurlijk de pijn. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de aanbieder zich aansluit bij IOSS, maar dat zal voor de grote zaken als Banggood, Aliexpress etc. een makkelijke keuze zijn: zonder lopen ze heel veel handel mis.

Dat doet de douane natuurlijk niet om ons te plezieren: denk eens aan de enorme hoeveelheid werk die ze krijgen als ze al die kleine pakketjes van 3-5 Euro moeten gaan verwerken, dat kost veel meer dan het oplevert. Kun je veel beter door de bron (=Chinese leverancier) laten uitvoeren.

Je kunt hier meer over lezen:

https://chinafans.nl/btw-invoerrechten-gids/