Het ILLW weekend is volgens de organisatie het meest populaire internationale evenement voor radioamateurs. Dit komt waarschijnlijk omdat er weinig regels zijn en het evenement geen wedstrijdelementen bevat. Deelname is geheel vrijblijvend en er zijn geen prijzen te winnen wanneer je een groot aantal verbindingen tot stand brengt met andere stations. Zo’n 500 vuurtorens en een aantal lichtschepen doen aan het evenement mee in 40 landen over de gehele wereld.

 PA1AM, Alexander en PG7MYA, Govert van Veron A37 afdeling Rotterdam en PA0RLR, Remon, (oud radio officier) van Veron A42 afdeling Voorne Putten, hebben in het weekeinde van zaterdag 22 augustus en zondag 23 augustus meegedaan aan dit evenement. Zij opereerden vanaf het lichtschip Noord Hinder afgemeerd aan de Koningskade 4 te Hellevoetsluis.

Alexander deed CQ oproepen op de SSB terwijl Remon en Govert dit in CW deden. Onze apparatuur stond opgesteld in de uitkijkpost van het lichtschip. Onze Endfed antennes hingen op ongeveer 14 meter hoogte. Na de eerste oproepen bleken wij elkaar in ernstige mate te storen. Wij besloten, om de beurt onze algemene oproep te doen en daarna uit te luisteren. De condities waren kennelijk niet al te best. Geen enkele radioamateur reageerde op onze veelvuldige oproepen. We besloten zelf op cq oproepen te reageren. Alexander maakte in totaal zeven verbindingen op de SSB met o.a. Rusland, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië en Nederland. Met CW werden er twee verbindingen gemaakt.

Remon, PA0RLR

Op zondag werd er door Remon en Govert alleen in de CW modus gewerkt. We deden het deze dagen met één radioset. Remon heeft namelijk een homemade zendontvanger met buizen die niet makkelijk verplaatsbaar is. Er werden deze dag 10 verbindingen tot stand gebracht met zendamateurs in Denemarken, Schotland, Ierland, Duitsland, Groot Brittannië, Italië en Rusland.

De onderlinge sfeer, was ondanks het feit dat het qua verbinding maken kennelijk door atmosferische omstandigheden, niet zo vlekkeloos verliep, zeer goed. Het sociale element is ook belangrijk. Eigenlijk is de doelstelling van het ILLH evenement hetzelfde als in oorsprong de Olympische gedachte: ”Deelnemen is belangrijker dan winnen.”

Alexander, PA1AM

We bedanken het bestuur van de stichting Noord Hinder dat we gebruik mochten maken van de faciliteiten aan boord van dit lichtschip alsmede de hartelijke ontvangst en rondleiding. Het was bijzonder om vanaf het lichtschip te mogen werken.

De Noord Hinder is momenteel een museumschip dat in zijn geheel door vrijwilligers wordt onderhouden. De toegang is gratis doch een kleine bijdrage wordt op prijs gesteld. In het lichtschip bevindt zich een radiohut ingericht met de nog originele zendapparatuur uit de jaren zestig. Wanneer u in Hellevoetsluis bent is een bezoek aan dit lichtschip de moeite waard. Maar in verband met coronavirus is lichtschip nu nog voor het publiek gesloten.

73,

Govert Rietveld,  PG7MYA