JOTA-JOTI 2019 vanuit de Alexandrijn

Veron A37 Rotterdam deed in het weekend van 18 t/m 20 oktober 2019, net zoals in voorgaande jaren, mee aan de Jamboree On The Air. Het was dit jaar de 61e editie.

Dit geschiedde in samenwerking met de scouts van de Impeesa groep te Rotterdam. Het is tijdens de Jota de bedoeling om zoveel  mogelijk radioverbindingen tot stand te brengen met andere scouts. Buiten het maken van deze verbindingen solderen de scouts onder leiding van zendamateurs bouwpakketjes welke zijn uitgegeven door de Servicekring Jota-Joti.

Op deze wijze maken de scouts kennis met elektronica. In onderling overleg werd besloten de Bat Detector 2015 in elkaar te zetten. Deze detector kan vleermuizen opsporen. Aangezien er momenteel nagenoeg geen vleermuizen rondvliegen in verband met de naderende winterslaap, heeft Frans PA0FMC een heuse vleermuis in elkaar geknutseld. Deze zendt echogeluiden uit zoals echte vleermuizen normaliter doen. Nadat de componenten van Bat Detector op de print waren gesoldeerd, werd de kunstmatige vleermuis op het terrein van de scouts verstopt, waarna zij gewapend met hun detector naar hem opzoek gingen. Het  lukte ze allemaal de vleermuis te detecteren. Vervolgens werden vanuit onze shack met andere scouts diverse radioverbindingen tot stand gebracht. Het is zelfs gelukt een SSB verbinding te maken met scouts in New York. Het was voor de amateurs en scouts een plezierig weekend die de samenwerking tussen de scouts en de zendamateurs van Veron A37 nog eens onderstreepte.