Zelfbouwproject Arduino gestuurde generator

Tijdens dit project wordt een generator gebouwd met een frequentiebereik van 1 MHz tot 30 MHz, welke in te stellen is met een rotary encoder ( draaiknop) plus een aantal drukknoppen.

Met deze drukknoppen zijn de volgende keuzes mogelijk:
– De stapgrootte van 1Hz tot maximaal 100kHz, hetgeen betekent dat bandwisseling lastig is ( veel draaien), maar naar een oplossing wordt gezocht in de vorm van 1Mhz-stappen.
– Gebruik als VFO, waarbij een mf-shift ( + of -) kan worden ingesteld. Als bijvoorbeeld een mf van 455 kHz gekozen wordt en een VFO-frequentie die onder de onvangst-frequentie ligt, krijg je voor ontvangst van 3.620 kHz een VFO van 3.620-455 = 3.165 kHz, terwijl de display gewoon 3.620 kHz blijft aangeven.

Deze mf-shift is instelbaar via de drukknoppen of in de software ( stelt niets voor).

– RIT-en/of XIT-instelling: tijdens ontvangst is de ontvangst-frequentie apart in te stellen zonder dat de zendfrequentie verandert: op de arduino komt een voeler, die weet of je zendt of dat je ontvangt. Dit is gewoon een draadje waarop spanning staat als je ontvangt en een nul als je zendt of omgekeerd als je dat leuker vindt.

Daarnaast zijn er nog een paar leuke dingetjes:

– Het frequentie-bereik is softwarematig in te stellen tussen ergens 1 kHz en 40 Mhz.
– Achteraf is de generator te ijken zodat je een behoorlijk juiste frequentie-weergave hebt. Ook dit gebeurt in de software door daar de kristal-frequentie op te geven, welke nominaal 125 Mhz is met zoals gebruikelijk de nodige afwijking, zodat je experimenterend de werkelijke moet vinden; bij mij was dat 124.999,290 kHz en dat zal voor iedereen wel anders zijn.
– Als DDS wordt een AD9850 gebruikt, welke last heeft van faseruis; toch is dit IC goed te gebruiken als VFO in een DC-ontvanger of een superhet: kom zelf even luisteren op een clubavond en bepaal dan of je wel of niet meedoet.
– De kosten liggen ergens tussen de € 20 en €40, afhankelijk van waar je de onderdelen koopt en zeker ook afhankelijk van je kastje: kopen, zelfbouw of recycling.

Opzet van het project:

In tegenstelling tot de gebruikelijke A37-projecten krijg je GEEN zakje onderdelen uitgereikt, maar moet je zelf aan de slag om de arduino (een Uno of Nano), het 16×2 display, het printje met de AD9850 en de rotary encoder met aangebouwde switch ( schakelaar) in NL of in China via Ebay of Aliexpress te kopen.

Nadat je je bij mij hebt opgegeven voor dit project, krijg je van mij een bevestigings-mailtje waarin de aan te schaffen spullen staan.

Ook het kastje moet je zelf regelen, kopen of bouwen van printplaat. De overige kleine spullen (pindraadjes, 4 drukknoppen, voedingsbusje voor de 12V, afstand-busjes en 2mm boutjes/moertjes voor de display), 7808 spanningsregelaar en een BNC-uitgang zijn bij mij verkrijgbaar.

De bedoeling is om de generator ergens in november in elkaar te zetten op een tweetal donderdag avonden in De Alexandrijn, zodat je op tijd je spullen moet bestellen: hou rekening met een bezorgtijd van 6 weken.

Op internet is deze generator te vinden op http://janoc.rd-h.com/archives/396 of de volgende tekst te googelen: AD9850 arduino janoc

Hier vind je een uitgebreide beschrijving plus schema van dit project, althans daar heb ik dit idee gepikt.

Zelf heb ik nog een MAR3 en een 1 kOhm potmeter achter de generator gehangen om de output te regelen tussen 0 en 1,4Vpp.